Županov tek
18. Županov tek
Tradicionalna dobrodelna tekaška prireditev za celo družino.
Sobota, 26. maj 2017 ob 8:00
.
Sobota, 26. maj 2017 ob 14:00
.
Brdo pri Kranju
Predoslje 40 KRANJ 4000
Mestna občina Kranj v sodelovanju z Zavodom za šport Kranj, Atletskim klubom Triglav Kranj in Fundacijo Vincenca Drakslerja za odvisnike so.p.
€8.00 €30.00 €15.00

NAMEN ZBIRANJA SREDSTEV

STROGO DOBRODELNO

Vsa zbrana sredstva Županovega teka so namenjena za dobrodelen namen, in sicer v celoti za socialne programe Fundacije Vincenca Drakslerja.

 

ZA KATERE SOCIALNE PROGRAME

Fundacija Vincenca Drakslerja še posebej pomaga odvisnikom in težje zaposljivim osebam in invalidom. Sredstva so namenjena za izboljšanje pogojev dela v delavnicah socialnega podjetja, za nabavo novih orodij, za usposabljanje in delovno terapijo nekdanjim odvisnikom, ki so vključeni v program reintegracije, zaposlovanju bivših odvisnikov in invalidov.

 

Fundacija Vincenca Drakslerja za odvisnike so. p. je ponosna na sedemnajstletno prehojeno pot, na kateri so s pomočjo gospoda Vincenca Drakslerja, Mestne občine Kranj, številnih donatorjev in sponzorjev ter udeležencev 17-tih Županovih tekov zbirala sredstva za Fundacijo, ki je zrasla v uspešno socialno podjetje, ki nudi delovno terapijo bivšim odvisnikom, sofinancira program reintegracije in nudi streho nad glavo bivšim odvisnikom, ki se pripravljajo za vstop na trg dela, zaposluje bivše odvisnike, usposablja in preko dveh Zaposlitvenih centrov v Kranju in Pristavi zaposluje invalide.

 

Leta 2010 je bil obnovljen Dom Vincenca Drakslerja v Pristavi, od leta 2012 dalje v gospodarskem poslopju Doma Vincenca Drakslerja v Pristavi pri Tržiču obnavljajo in opremljajo prostore za delavnice, kjer dobivajo zavrženi predmeti novo vrednost, izdelujejo številne nove izdelke iz lesa. Pred odlagališči so rešili že več kot 200 ton različnih predmetov (lani 43 ton – 22 ton preko kranjske komunale, 14 ton radovljiške in 7 ton od fizičnih oseb), ki jih kot obnovljene ali s predelavami po ugodni ceni ponudijo v njihovih trgovinah - štacunah v Pristavi, v zbirnem centru Komunale Kranj na Zarici, Kr'štacuni na Maistrovem trgu v starem Kranju in Štacuni Brvač na  zbirnem centru Komunale Radovljica. S tem varujejo okolje, omogočajo ugoden nakup in zaposlitev težje zaposljivim osebam. Od 2016 imajo trgovino Štacuno Rokodelec, na Glavnem trgu 7 v starem Kranju, kjer nudijo nove izdelke izpod rok socialnih programov enajstih organizacij. V decembru so odprli novo trgovino Kr'pisker na Glavnem trgu 17, kjer nudijo izdelke za dom in gospodinjstvo v vintage stilu.

 

S svojim delom izpolnjujejo osnovno poslanstvo, to je pomoč ranljivim skupinam, zlasti nekdanjim odvisnikom in invalidom, ki pa so ga nadgradili še z varovanjem okolja. S svojo prisotnostjo v starem Kranju pa prispevajo in nenehno nadgrajujejo ponudbo v starem mestnem jedru Kranja.

 

V preteklem letu so v Pristavi na podlagi gradbenega dovoljenja zagotovili spremembo namembnosti gospodarskega poslopja za delavnice, s čimer so pridobili tudi večje uporabne površine. Gospod Draksler jim je zagotovil sredstva za nakup lokala za trgovino Kr'piskr v starem Kranju, kjer so odprli novo trgovino, s čimer so si zagotovili lasten prostor in ne bodo več obremenjeni z relativno visoko najemnino. Kr'štacuno so preselili v večje prostore na Maistrov trg. Za obe trgovini so v celoti sami izdelali opremo. Na Maistrovem trgu so odprli tudi novo šivalnico Kr'zašij. Na pobudo gospoda Drakslerja so v starem Kranju organizirali »Tombolo na plac«. Ob uspešnem delu Zaposlitvenega centra FVD Kranj so zagnali še Zaposlitveni center FVD Pristava. Tako so imeli v letu 2017 25 zaposlenih (od tega 17 invalidov in dva nekdanja odvisnika), 14 invalidov na usposabljanju in 20 oseb iz programa reintegracije na delovni terapiji.

 

STARTNINA NI EDINI VIR

Startnine, zbrane s pomočjo udeležencev, so najpomembnejši vir, niso pa edini.

Donacijska sredstva prispevajo tako podjetja kot osebni donatorji, pri čemer po višini že leta  izstopa ustanovitelj fundacije Vincenc Draksler.

 

 Za organizacijo Županovega teka ne gre z naslova startnin in donacij niti cent. Organizacijske stroške v celoti pokrije Mestna občina Kranj in delno Fundacija Vincenca Drakslerja.

 

O FUNDACIJI 

Fundacija Vincenca Drakslerja za odvisnike je ustanova za zdravljenje odvisnikov, spodbujanje pogojev za razvoj filantropije, prostovoljnega dela in financiranja splošno koristne nepridobitne dejavnosti na območju Gorenjske za namen trajnega opravljanja dejavnosti socialnega podjetništva, skladno z Zakonom o socialnem podjetništvu.

Fundacija posluje po načelih in zahtevah, ki zagotavljajo njeno javno korist in socialni značaj.

 

NENEHNO ŠIRJENJE

Socialno podjetništvo se v okviru Fundacije nenehno širi in razvija. V sorazmerno kratkem času delovanja je zaposlilo več deset oseb, usposabljajo številne invalide ter nekdanje odvisnike, nudijo delovno terapijo uporabnikom Reintegracijskega centra, omogočajo  delovno prakso študentom, izvajajo izobraževanje za področje socialnega podjetništva po šolah, nudijo pomoč in informacije pri ustanavljanju socialnih podjetij, omogočajo opravljanje družbeno koristnega dela namesto prestajanja kazni v zaporu. Z veseljem pa vključujejo v svoje delo tudi prostovoljce.

 

 

ŽELIM TEČI ZA DOBER NAMEN

 

 

Fundacija Vincenca Drakslerja za odvisnike SO.P.

Slovenski trg 1
4000 Kranj
Slovenija

 

T: +386 (0)4 255 12 18
E: ...

KrPiskr

Glavni trg 17

4000 Kranj

 

Ogled lokacije ∇